Resepi dan cara-cara membuat coklat dengan Aiskrim

27 Nov 2015

Coklat Aiskrim yang begitu popular dengan pelbagai jenama makanan kegemaran orang ramai. Walaupun harga coklat Aiskrim tidak murah, tetapi kerana ia mempunyai rasa yang lazat Snek adalah manis terlaris di pasaran. Ia adalah taklepas bahan-bahan yang digunakan memang berkelayakan, serta bagaimana pembiakan adalah agak rumit.

Sebenarnya, bagaimana untuk membuat coklat Aiskrim bukanlah sukar sangat sukar dan dengan cara yang mudah resep beef teriyaki kita boleh membuat sendiri Aiskrim di rumah dengan satu potluck. Kita tidak perlu untuk sebuah mesin pembuat Aiskrim kerana ia mempunyai harga yang sangat mahal, kecuali kita berhasrat untuk membuka sebuah perniagaan ais krim di dalam rumah.

Resepi dan cara-cara membuat Aiskrim coklat
Batang coklat Aiskrim
Untuk menjadikan ia menarik, kami akan cuba untuk membuat kilang ala eskrim dengan menggunakan batang supaya ia adalah penampilan yang lebih praktikal dan menarik. Peralatan yang kita perlu sahaja acuan kayu gelatin/ais krim serta membantu resep tongseng sapi dalam penyejuk beku untuk pembekuan.
Resepi dan cara-cara membuat Aiskrim coklat
acuan set kayu Aiskrim
Pada dasarnya, ais krim berjenama kilang-dibuat menggunakan bahan-bahan utama beberapa termasuk lemak susu, perasa, pemanis dan pengemulsi. Kami akan menggunakan krim cair dengan disebat susu tenusu penuh krim dengan coklat sebagai perisanya.
Cara-cara membuat coklat Aiskrim di rumah dengan mudah
Untuk menjadikannya, kita mesti terlebih dahulu memburu bahan-bahan yang diperlukan. Kerana bahan-bahan yang kedua adalah jarang didapati di pasaran mini dan sekurang-kurangnya kita perlu mencarinya di super terdekat pasaran atau pasaran. Memilih bahan-bahan berkualiti supaya harsil lewat diperolehi mengikut Hajat. Berikut adalah bahan-bahan.
Bahan-bahan untuk membuat Aiskrim coklat

500 ml disebat krim tenusu
400 ml susu segar penuh krim
200 gr gelap memasak coklat, dipotong dadu kecil
50 gr gelap memasak coklat, mencairkan
Dula 150 Gr. zarah
50 gr serbuk Koko
4 kuning telur
1/2 tsp serbuk vanila
kacang yang dicincang sebagai Toping

Cara-cara membuat Aiskrim coklat

Masukkan susu cair bersama-sama dengan serbuk vanila ke dalam kuali, masak atas api yang rendah. Tambah serbuk Koko sedikit demi sedikit sambil terus kacau supaya coklat larut. Membenarkan ia rebus dan kemudian angkat.
Sementara itu, pukul kuning telur bersama gula sehingga gebu. Tuang susu sedikit demi sedikit akan dimasak ke dalam pemukul telur sambil terus mengacau. Pastikan semua bahan kisar dan kemudian masak kembali dalam periuk di atas api sederhana sehingga campuran susu telur yang tebal. Angkat dan ketepikan.
Di dalam periuk lain, masak disebat krim tenusu mendidih, kemudian masukkan coklat masakan gelap sedikit demi sedikit sambil terus mengacau. Masak sehingga coklat dibubarkan bersama-sama dengan krim. Angkat.
Tuangkan adunan ke dalam telur-susu krim coklat campuran sedikit demi sedikit sambil terus mengacau. Jika perlu, menggunakan mesin pengisar supaya kedua-dua adunan bercampur kepada kesempurnaan.
Ambil acuan kayu gelatin/ais krim, tuangkan adunan ke dalam acuan ais krim.
Ambil batang ais krim dan letakkan di tengah-tengah lubang setiap acuan dan jawatan dalam apa-apa cara yang berdekatan. Kita boleh menggunakan kertas kadbod di lubangi mengikut susun atur lubang acuan. Kedudukan sedemikian rupa melekat Aiskrim boleh dimasukkan ke dalam sebuah lubang kadbod dan terletak di bahagian tengah setiap acuan. Tujuan adalah untuk membuat Aiskrim kayu secara senyap-senyap di tempat dengan betul. Jika anda tidak mahu bersusah payah, menggunakan acuan yang dijual satu set kayu plastik bersama-sama.
Kemudian masukkan acuan ais krim ke dalam penyejuk beku sehingga doh pepejal.
Setelah kukuh dan beku, keluarkan Aiskrim dari acuan dan berenang ke dalam coklat masakan gelap yang telah diselesaikan lebih awal dan boleh dengan kacang yang dicincang.
Masukkan kembali ke dalam penyejuk beku jadi yang lapisan coklatnya keras.

Jika ia telah keras, Aiskrim coklat buatan sendiri boleh dinikmati bersama-sama dengan keluarga tercinta. Terutamanya anak-anak, mereka akan suka Aiskrim ini kerana ia rasa hanya lazat dengan ais krim buatan kilang.


TAGS resipi aiskrim coklat lezat


-

Author

Follow Me