resepi kek lapisan sagu yang mudah untuk membuat

27 Nov 2015

Perkara rasa lapisan kuih sagu ini juga tidak kurang kek lapis lazat beras atau gandum lapisan kek. Kek lapis yang enak dan lembut sagu pas dibuat makanan ringan atau kawan-kawan minum teh dengan keluarganya.

Bagaimana untuk membuat satu lapisan kuih sagu ini juga tidak jauh berbeza daripada cara-cara lain untuk membuat kek lapis. untuk membuat kek lapis sagu yang resep sop buntut sapi mudah dan lengkap dengan rasa resipi kek lazat lapisan tetap cuba sagu di sini.

Mudah lazat lapisan kuih sagu

Bagaimana untuk membuat satu lapisan kuih sagu

Bahan-bahan membuat satu lapisan kuih sagu
tepung sagu 250 gr
100 gram tepung beras
250 gr zarah gula
800 ml santan (dari bijirin 2 kelapa)
Makanan yang mewarnai secukup rasa
1/2 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil garam

Bagaimana untuk membuat satu lapisan kuih sagu

Mengambil 200 ml santan mendidih dan kemudian diberi pewarna mengikut rasa.
Campurkan 50 ml santan sejuk dengan 50 gr tepung sagu.
Tambah gula dan kemudian tuangkan 200 ml santan ke mendidih, kacau sehingga diadun. Chill, ketepikan.
Campurkan tepung beras dengan 200 gr sagu, garam dan vanilla, kacau dan kemudian tuangkan ke dalam adunan sagu sambil diuleni.
Tambah santan yang tinggal sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi licin, bahagikan adunan dengan bilangan warna yang diingini.
Menyediakan penaik kira-kira saiz 20 x 20, berus dengan minyak, masukkan ke dalam kuali dengan mendidih air dan stim pada api sederhana masak.
Tuang adunan pertama, meratakan dan broiled selama 5 minit. kemudian tuangkan adunan seterusnya warna dan kukus semula selama 5 minit sehingga adunan habis.
Kukus lapisan kuih sagu buat selama 30 minit sehingga masak, angkat.


Walaupun mudah tetapi resep es krim coklat untukmembuat kek lapis memang masih memerlukan ketekunan dan kesabaran untuk menghasilkan kek lapis yang sesuai dengan keinginan anda. Selain daripada lapis sagu anda juga cuba resipi kek lapis istimewa legit.


TAGS resipi kek sagu


-

Author

Follow Me